Uszka z kapustą i grzybami
SKŁADNIKI NA FARSZ:
około pół kilo kapusty kiszonej
około 10 sztuk suszonych grzybów
2 łyżki tłuszczu np. margaryny
2 cebule
sól, pieprz do smaku
SKŁADNIKI NA CIASTO:
około 1 kilograma mąki
1 jajko
2 łyżki oliwy
około 1 szklanki cieplej wody
sól do smaku
PRZYGOTOWANIE FARSZU: Grzyby należy umyć, zalać wodą na kilka godzin, po czym gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły (muszą być miękkie). Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na łyżeczce margaryny. Grzyby kroimy dość drobno. Odciśniętą kiszoną kapustę drobno siekamy, wkładamy do garnka i najpierw dusimy ją na tłuszczu, a kiedy zmięknie dolewamy trochę wody z ugotowanych grzybów. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Mąkę należy przesiać do miski, dodać jajko, oliwę, sól i ciepłą wodę. W miarę potrzeby można podsypać mąki albo dodać ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy ręką, aby było lśniące i niezbyt twarde. Ciasto może podsychać, więc proponuję odcinać kawałki, a resztę przykryć czystą ściereczką. Ciasto wałkujemy dość cienko na podsypanej mąką stolnicy. Kroimy w kwadraty o boku 3x3cm. Na kwadraty nakładamy łyżeczką przygotowany farsz, zlepiamy w trójkąty, po czym łączymy ze sobą dwa przeciwległe końce podstawy, przyciskając skleić je.
Uformowane uszka ugotować, wrzucając je do dużej ilości wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oliwy, żeby się nie posklejały ( na średnim ogniu).
Ugotowane uszka podajemy z czerwonym barszczem.
Smacznego!
Portal miastojaslo.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść zamieszczanych komentarzy. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania i redagowania komentarzy, które są niezwiązane z tematem, zawierają wulgaryzmy, reklamy czy też treści obrażające inne osoby. Użytkowniku ponosisz odpowiedzialność za treść swoich komentarzy zgodnie z Polskim Prawem oraz normami obyczajowymi.
Zgłoszenie