W dniach 18-22.11.2013 odbyła się druga edycja festiwalu „Dni Polskiej Gastronomii” przedstawiająca najlepsze polskie regionalne delikatesy.
Pojawiły się smakołyki z Podkarpacia, Dolnego Śląska, Małopolski i Gdańska. „Dni Polskiej Gastronomii” organizuje Instytut Polski w Pradze we współpracy z Ambasadą RP, Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Województwem Dolnośląskim oraz Wydziałem Promocji i Handlu.
W poniedziałek 18.11.2013 zaprezentowano produkty regionu podkarpacia.
Dyrektor Departamentu Promocji, Turystyki, Sportu i Współpracy Międzynarodowej z Urzędu Marszałkowskiego Jarosław Reczek wprowadził w magiczne Podkarpacie wszystkich przybyłych gości. W swej prezentacji wskazał atuty regionu, jego miejsca, które warto odwiedzić a przede wszystkim ogromną ilość smaków charakteryzujących Podkarpacie. Tomasz Stójewski z Jasła, przedstawiciel winnicy „Dwie Granice” w swej prezentacji przedstawił walory enoturystyczne regionu łącząc je z degustacją wina.
Ostatnim elementem prezentacji ale chyba najdłużej wyczekiwanym przez licznie przybyłą publiczność była prezentacja gastronomiczna.
Oktawian Dietzius z restauracji „U Schabińskiej” z Jasła specjalizującej się w daniach regionalnych wprowadził gości merytorycznie w zagadnienie tradycyjnych smaków podkarpacia. Zaprezentowane zostały m.in. proziaki, gołąbki z kaszą gryczaną i perłową, z ziemniakami, schab pieczony z kością, mięsa pieczyste, ogórki kiszone, smalec ze skwarkami i wiele innych specjałów restauracji.
Wszyscy odwiedzający pierwszy dzień byli zachwyceni i nikt nie wyszedł głodny.
Restauracja ,,U Schabińskiej”
Portal miastojaslo.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść zamieszczanych komentarzy. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania i redagowania komentarzy, które są niezwiązane z tematem, zawierają wulgaryzmy, reklamy czy też treści obrażające inne osoby. Użytkowniku ponosisz odpowiedzialność za treść swoich komentarzy zgodnie z Polskim Prawem oraz normami obyczajowymi.
Zgłoszenie