Jasło

Tworzenie stron internetowych Jasło

Featured

Duszone żeberka na kapuście

Duszone żeberka na kapuścieDuszone żeberka na kapuście

Składniki:
8 wieprzowych żeberek, 1 mała główka włoskiej kapusty, 3 cebule, 1 szkl. rosołu (instant), 6 łyżek masła lub margaryny, 3 łyżki oleju, 2 łyżki płynnego miodu, 1 - 2 łyżki musztardy, 1 łyżeczka mąki, pieprz cayenne, sól, pieprz.

Duszone żeberka na kapuście


Sposób wykonania:
Żeberka opłukać i osuszyć, dokładnie natrzeć solą i pieprzem cayenne. Rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju, podsmażyć żeberka ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie zmniejszyć ogień, smażyć żeberka jeszcze przez 15 min. Po 10 min. posmarować miodem. Obrać i umyć cebulę, pokroić na cząstki. Oczyścić kapustę z uszkodzonych liści, starannie opłukać pod bierzącą wodą, drobno poszatkować. Rozgrzać w dużym garnku lub w brytfance 5 łyżek tłuszczu, zeszklić cebulę. Włożyć poszatkowaną kapustę, wlać 0.5 szkl. wody. Posypać kapustę solą i pieprzem. Gotować na średnim ogniu 10 min., mieszać w trakcie gotowania. Wlać do żeberek szklankę rosołu, zagotować. Zagęścić sos ze smażenia mąką. W tym celu zagnieść łyżeczkę mąki z resztą tłuszczu, uformować małą kulkę. Wrzucić kulkę do gotującego sosu, mieszać tak długo, aż się rozpuści (w ten sposób unikniemy powstawania w sosie nieapetycznych grudek). Doprawić sos do smaku solą, pieprzem i 1 - 2 łyżkami musztardy. Wyjąć żeberka na kapustę, podawać bezpośrednio po przygotowaniu ze świeżym, białym pieczywem.

 

Smacznego!

Portal miastojaslo.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść zamieszczanych komentarzy. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania i redagowania komentarzy, które są niezwiązane z tematem, zawierają wulgaryzmy, reklamy czy też treści obrażające inne osoby. Użytkowniku ponosisz odpowiedzialność za treść swoich komentarzy zgodnie z Polskim Prawem oraz normami obyczajowymi.

50000 Pozostało znaków