Sałatka grecka z jajkiem w koszulce
Składniki:
1 pomidor, ½ ogórka, 1 czerwona cebula, 1 papryka, 30 dkg sera Feta, 30 dkg czarnych oliwek, 1 sałata lodowa, 1 jajko
Sposób wykonania:
Pomidor przeciąć na 8 części, ogórek pokroić w cienkie paski, cebulę pokroić w krążki, paprykę skroić w cienkie paski uprzednio usuwając gniazda nasienne, ser Feta pokroić w kostkę, sałatę rozdrobnić ręcznie (nie szatkować nożem !). Całość wymieszać w misce. Na gotującą się wodę z dodatkiem łyżki octu i soli wbić jajko i gotować aż się zetnie białko (pilnować aby żółtko nie uległo całkowitemu ścięciu). Dodać sos a na wierzch położyć całe oliwki i jajko.
Sos:
2 łyżki soku cytryny, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
½ łyżki ziół prowansalskich, 1 ząbek czosnku zgnieciony przez praskę
Składniki sosu wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
Portal miastojaslo.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść zamieszczanych komentarzy. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania i redagowania komentarzy, które są niezwiązane z tematem, zawierają wulgaryzmy, reklamy czy też treści obrażające inne osoby. Użytkowniku ponosisz odpowiedzialność za treść swoich komentarzy zgodnie z Polskim Prawem oraz normami obyczajowymi.
Zgłoszenie